اهمیت اصلاح باورهای غلط در پیشگیری از اعتیاد؛ آگاهی، کلید نجات

1403/09/01
تعداد بازدید :69

کارشناس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان با اشاره به اینکه درمان اعتیاد بر خلاف تصور بسیاری از افراد یک درمان دشوار به شمار می آید، گفت: بر اساس مطالعات علمی در بهترین حالت، معتادان تریاکی تنها ۲۰ درصد قابل درمان هستند در حالیکه این رقم در معتادان به شیشه یک الی سه در صد درمان گزارش شده است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان دکتر سلیم کریمی در کارگاه دوساعته آشنایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی با مواد تاثیر گزار بر مغز که امروز( چهارشنبه ۳۰ آبان ماه) در تالار ابن سینای این دانشگاه برگزار شد، اظهار کرد: اهمیت شناخت و آگاهی نسبت به مواد مخدر و عواقب آن باید مورد تاکید قرار بگیرد، به طور کلی در دنیا هزار و ۸۰۰ نوع مواد مخدر وجود دارد که ۷۰۰ نوع مواد جدید یا به اصطلاح روانگردان جدید به آن اضافه شده است.

به گفته وی تنوع بالای این مواد موجب شده است که آگاهی درباره عوارض آنها دشوار شود و لزوم ارائه راهکارهای بیشتر پیشگیری کننده بخصوص در قشر جوان به شدت احساس می‌شود.

کارشناس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همچنین افزود: مشکل ما اینجاست که همیشه فکر می کنیم همه چیز را می دانیم، اعتیاد از همین دور همی ها، کشیدن سیگار و قلیان شروع می‌شود. مصرف اولیه مواد مخدر ممکن است لذت‌بخش باشد و این لذت می‌تواند منجر به وابستگی شود.

دکتر کریمی به تعریف اعتیاد پرداخت و گفت: اعتیاد یک بیماری مغزی است و در واقع باید گفت اعتیاد یک بیماری است که درمان آن بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود.

به گفته وی پیشگیری یعنی اصلاح باور های غلط، باید بدانیم که رفتار تابع یک زنجیره چرخشی است یعنی دانش منجر به ایجاد باور ها و در نهایت این باور و نگرش ها به رفتار تبدیل می‌شود. رفتار اعتیاد یک رفتار اشتباه می باشد اما فرد معتاد ممکن است شخصیت بدی نداشته باشد که در جامعه این تفاوت اشتباه گرفته می شود.

کارشناس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان در ادامه به باورهای غلطی که در جامعه در مورد اعتیاد وجود دارد، اشاره کرد و گفت: جملاتی مانند "من معتاد نمی‌شوم" یا "یک بار مصرف اشکالی ندارد" و... این باورها می‌توانند منجر به گرایش به اعتیاد شوند. ۹۷ درصد افراد از اولین مصرف خود دچار تجربه لذت با افزایش هورمون دوپامین در بدن شده اند که این تجربه لذت موجب تکرار آن شده است.

سلیمی به خطرات الکل و تأثیرات آن بر روی مغز و بدن اشاره کرد و گفت: الکل هفت برابر تریاک گیرنده و نوروترانسمیتر فعال می‌کند و حتی خطرناک‌تر از تریاک است باید افزود که که این سرخوشی مرگبار یا مسمومیت با اتانول گاها منجر به کوری و مرگ افراد خواهد شد.

وی همچنین به اهمیت پیشگیری از اعتیاد و اصلاح باورهای غلط در این زمینه پرداخت و گفت: پذیرش بیماری اعتیاد اولین قدم برای درمان آن است و افرادی که به اعتیاد دچار می‌شوند، ممکن است از نظر شخصیتی افراد خوبی باشند اما باور نداشته باشند که معتادند و در مقابل اقدامی برای درمان نکنند.

این مسئول همچنین به تأثیرات روانی و جسمی اعتیاد و خطرات ناشی از مصرف تفننی مواد مخدر اشاره کرد و افزود: امید و اصلاح باورها می‌تواند در درمان اعتیاد مؤثر باشد. باور های غلطی مانند "شیشه اعتیاد آور نیست و یا موجب چربی سوزی و لاغری خواهد شد"، یا "کشیدن گل چشم فرد را درشت و زیبا می‌کند" از باور های غلطی هستند که عواقب جبران ناپذیری در پی خواهند داشت.

کارشناس شورای مبارزه با مواد مخدر در پایان بر اهمیت خودآگاهی و خودشناسی فرد در پیشگیری از اعتیاد تأکید کرد.

سامانه های دانشگاه